Прості та ефективні антени на дальні траси.

http://www.cqrivne.com.ua/news/data/upimages/photo_2020-12-24_13-41-10.jpg )


Український радіоспортсмен ,в загальній масі своїй, бідний. Це значить лише те , що ми повинні якось викручуватись з тією апаратурою і антенним господарством, що дуже часто збираємо і налаштовуємо своїми руками. Малий відсоток радіоспортсменів-українців може придбати за власні кошти апаратуру і різноманітні антени. Просто катастрофічно не вистачить грошей, а вартість обладнання для радіоспорту дуже і дуже висока.

Тому, я, як представник такого бідного аматора, не виключення. Апаратів у мене для роботи є 3: саморобні UA1FA, SW2011RDX та заводський ICOM-746.

При виборі антен для своєї радіостації, я виходив з того, що , матеріали для виготовлення повинні бути доступні, для щогл повинні використовуватись прості металеві водопровідні труби, По можливості антени повинні працювати і на інших діапазонах. Основний критерій — випромінювання сигналу під низькими кутами до горизонту та легкість узгодження антен з кабелем живлення. В ефірі я з 1978 року (під індивідуальним позивним — з 1982). Тому вже використовував різні прості антени: діполь, американка VS1AA , T2FD, GP різних модифікацій, дельти різних модифікацій і т.п.

Для діапазона 3,5 МГЦ була вибрана антена ГОРИЗОНТАЛЬНА ДЕЛЬТА з периметром близько 84 метри. Вийшла не дельта, а вийшов п’ятикутник. Використовується 5 щогл висотою 5,5 метри, що нарощені дюралевими трубками до висоти близько 8 метрів. Кабель живлення я використовую простий «Одесакабель» з хорошою центральною мідною жилою і мідним плетенням. Включено кабель 75 ом без будь-яких трансформаторів, а напряму в полотно. Довжина кабеля — близько 7 метрів. КСВ і резонансна частота вийшли у мене на початку телеграфного діапазону 3,525 мгц з КСВ 1,1. Для налаштування використовував антенний аналізатор MFJ-269. Ця антена працює на всіх діапазонах в інтервалі 3,5-28 мгц. Особливо добре працює на 10 мгц, 18 мгц та 24 мгц (3,5,7 лямбди). Так що рекомендую. Цифровими видами я на цю антену працював на 80 м. з Японією, Австралією, Океанією, Латинською Америкою, Карибами та іншими DX.

Але краще за ГОРИЗОНТАЛЬНУ ДЕЛЬТУ працює ВЕРТИКАЛЬНА ДЕЛЬТА. У мене такі дельти зроблені на діапазони 7, 10,14 та 50 мгц. Тут потрібно використовувати кабель опором 50 ом. Кабель включається на деякій відстані від кута дельти. Всі розміри на різні діапазони є на форумі сайту QRZ-E. Автор цих антен RZ9CJ.Обов’язково треба вразовувати, що верх щогли має бути діелектричним, інакше КСВ буде дуже поганим. Ще порада — чим більш високочастотний діапазон ми використовуємо, тим вимоги до полотна антени повинні бути жорсткішими. На 14 мгц полотно антени у мене складалось з 3 спаяних між собою мідних дротів товщиною 2 мм. Не міг нормально налаштувати, КСВ не опускався нижче 2,8. Лише після того, як я замінив полотно на один цілий кусок дроту точно такої ж довжини, справа зрушилась з місця. КСВ автоматом став 1,2.

При побудові вертикального трикутника на 50 мгц потрібно врахувати слідуюче — ізоляції не повинно бути, лише голий мідний дріт. Чим товстіший- тим краще. При монтажі на щоглі треба добиватись, щоб полотно антени було на деякій відстані від елементів шогли (поперечних рейок і т.п.) Мінімальна відстань — хоча б 5 сантиметрів, а краще — 10 см. Використовував антенний аналізатор MFJ-269. Добився КСВ на 50,1 МГЦ 1,05. Як результат : з травня 2020 року по жовтень підтверджено 63 країни по DXCC та 293 великі QRA локатори VUCC. На фото: трикутник на 50 гц. Щогла повертається вручну.

Джерело: https://qrzrivne.webnode.com.ua/statti/ ( https://qrzrivne.webnode.com.ua/statti/ )


Огигинал новости «Прості та ефективні антени на дальні траси.»   -
«Радіоаматор Рівненщини»   -